Kreikkalainen fasolada

Kreikkalainen Fasolada

Lokakuun lohturuokaa Kreikassa, Fasolada. Tämä kuuluu kreikkalaisiin ”Ladera”-ruokiin, joten varaa ainakin 2dl mahdollisimman laadukasta, suodattamatonta ekstra-neitsytoliiviöljyä.

 

Ainesosat:


500 g liotettuja valkoisia papuja (yön yli liotettu)

1 sipuli kuutioituna

2 porkkanaa, viipaloituna

2 sellerinvartta, viipaloituna

1–2 tl suolaa

Valkosipulia oman maun mukaan

Pari dl oliiviöljyä

Mustapippuria

N. litra itsetehtyä kanalientä/valmisliemikuutioita

Tomaattipureeta

2 laakerinlehteä

Vettä tarpeen mukaan

Pieni loraus punaviinietikkaa



Valmistusohjeet:



1.Kuullota erittäin reilussa OILI-oliiviöljyssä sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri.


2.Lisää huuhdellut ja pitkään (yön yli) liotetut pavut sekä kanaliemi/kasvisliemi.


3. Lisää sekaan laakerinlehdet ja mustapippuri. 


4. Unohda porisemaan hiljalleen n. 30min. 


5. Palaa lisäämään 1 tomaattipuree. 


7. Heitä sekaan pieni loraus punaviinietikkaa ja jätä viemä porisemaan hiljalleen


6.Valmista kreikkalaisesta jugurtista, fetasta ja sitruunasta, sekä sitruunankuoriraasteesta dippikastike sauvasekoittimella muussaamalla.


7. Tarkista papujen kypsyys, lisää suola vasta lopussa. kunnes sitä on tarpeeksi, sekä viimeistele minimissään 1dl hyvällä suodattamattomalla OILI-oliiviöljyllä.


8. Koristele sitruunafetadipillä ja persiljalla, nauti tuoreen leipomoleivän, sekä viinin kera.

 

 

 


Kreikkalaiset ladera-ruoat (λαδερά) ovat vanha osa maan arkiruokaperinnettä, jossa ruoka ”ui öljyssä”, eli valmistetaan erittäin runsaassa, hyvässä oliiviöljy- ja tomaattipohjassa, ilman lihaa. Ne syntyivät aikana, jolloin liha oli kallista ja paastopäiviä paljon, joten öljy toi sekä makua että kaivattua energiaa.

Laderat edustavat kreikkalaisen keittiön ydintä: yksinkertaisista kasviksista, yrteistä ja oliiviöljystä tehdään täyteläinen, kasvipohjainen ateria, joka maistuu yhtä hyvältä kylmänä kuin lämpimänä.

0 comments

Leave a comment