Oliiviöljyssä paistamisen myytti

Oliiviöljyssä paistamisen myytti

 

Vielä muutama vuosi sitten Suomessa varoiteltiin, ettei oliiviöljyssä saisi paistaa. Puhuttiin matalasta savuamispisteestä ja “epäterveellisistä yhdisteistä”, jos öljy kuumenee liikaa. Mutta jos katsoo eteläiseen Eurooppaan, väite kuulostaa suorastaan kummalliselta.

Etelä-Euroopassa oliiviöljy on keittiön perusrasva ihan kaikkeen, paistamiseen, hauduttamiseen ja leivontaan. Ja nämä ovat maita, joiden ruokavaliota pidetään maailman terveellisimpänä.

Fakta on tämä:

Ekstra-neitsytoliiviöljyn savuamispiste on tyypillisesti 190–210°C

Kylmäpuristetun rypsiöljyn savuamispiste on noin 200–230°C.

Voin savuamispiste taas on 150-170°C.

Paistinpannulla lämpö on yleensä 160-180°C, eli täysin turvallinen myös oliiviöljylle.

Lisäksi oliiviöljyn antioksidantit ja polyfenolit suojaavat sitä hapettumiselta, joten se kestää lämpöä paremmin kuin monet muut kasviöljyt.

Ehkä kyse on vain suomalaisesta varovaisuudesta, mutta etelässä tätä myyttiä pidetään lähinnä suloisena väärinkäsityksenä. Rohkeasti siis myös paistamaan oliiviöljyssä täällä pohjolassakin!

0 kommenttia

Jätä kommentti