Suklaakakku ganachella & glögisorbetilla
Ainesosat:
Kakkupohja:
220 g Karkeita vehnäjauhoja
90 g Sokeroimatonta kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
400 g Taloussokeria
1,5 tl Leivinjauhetta
1,5 tl Ruokasoodaa
1,5 tl Suolaa
2 tl Vaniljasokeria (ei vanilliini)
2 Munaa
2,5 dl Täys- tai kevytmaitoa
1,25 dl OILI-oliiviöljyä
Ganache:
200 g Tummaa suklaata (esim. 50-70 % sopii hyvin)
1,8 dl Kuohukermaa
2 rkl OILI-oliiviöljyä
2 rkl Glukoosisiirappia
0,5 tl Sormisuolaa
Valmistusohjeet:
Kakkupohja:
1. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään (jauhot, kaakaojauhe, taloussokeri, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vaniljasokeri) suurehkossa kulhossa.
2. Sekoita muut ainekset (munat, maito, OILI-oliiviöljy) keskenään erillisessä kulhossa.
3. Lisää maitoseos pikkuhiljaa kuivien ainesten joukkoon, ensin noin puolet paakkujen välttämiseksi. Voit käyttää sähkövatkainta tai tarpeeksi kestävää käsivispilää.
4. Kuumenna uuni 180 C asteeseen (kiertoilma 160 C). Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele vuoka sen jälkeen kauttaaltaan OILI-oliiviöljyllä. (Voit myös käyttää pienempää vuokaa, mutta kakun paistoaika saattaa vaihdella.) Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys hammastikulla.
5. Jäähdytä kakku kokonaan ennen vuoasta irroittamista ja täyttämistä.
Ganache:
1. Kuumenna kerma, OILI-oliiviöljy ja glukoosisiirappi kattilassa lähes kiehuvaksi. (Varo polttamasta pohjaan. Suosittelen käyttämään silikonista nuolijaa tähän.)
2. Ota kermaseos pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Peitä kattila ja anna seistä noin 5 minuuttia.
3. Sekoita seos ensin tasaiseksi ja sekoita lopuksi joukkoon sormisuola. Ota puolet ganachesta erilliseen kulhoon ja jäähdytä.
4. Vatkaa puolet ganachesta vaahdoksi. Toinen puoli sopii sellaisenaan kakun täytteeksi.
Kakun kokoaminen:
1. Leikkaa kakku kahteen kerrokseen. (Pienemmän kakun voi leikata kolmeen osaan.) Levitä alemman kerroksen päälle vatkaamaton ganache ja nosta ylempi kerros sen päälle. Levitä vatkattu ganache ylemmän kerroksen päälle.
2. Tarjoile kakku Glögisorbetin kanssa.
Glögisorbetti
Ainesosat:
379 g Marli glögiä (Jos käytät jotain muuta, saatat joutua muuttamaan sokerin ja glukoosin määrää. Marli glögi sisältää noin 11 % sokeria, joten tämän reseptin kokonais sokeripitoisuus on noin 25 %, joka on sopiva sorbetille.)
63 g Taloussokeria
57 g Glukoosisiirappia
Valmistusohjeet:
1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Älä kuitenkaan keitä, jotta liikaa nestettä ei haihdu ja mittasuhteet pysyvät oikeina.
2. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
3. Voit tehdä sorbetin jäätelökoneella, tai jos sinulta ei sellaista löydy, voit myös laittaa sen pakkaseen ja sekoittaa käsin noin 30 minuutin välein, kunnes valmista.