Oliiviöljyssä paistamisen myytti

Myten om att steka i olivolja

För bara några år sedan varnade Finland för att steka med olivolja. De pratade om dess låga rökpunkt och "ohälsosamma föreningar" om oljan blir för varm. Men om man tittar på södra Europa låter påståendet rentav märkligt.

I södra Europa är olivolja det grundläggande matfettet för allt från stekning till gryta och bakning. Och dessa är länderna med de hälsosammaste kostena i världen.

Faktum är detta:

Rökpunkten för extra jungfruolja är vanligtvis 190–210 °C.

Rökpunkten för kallpressad rapsolja är cirka 200–230 °C.

Smörets rökpunkt är 150-170 °C.

Temperaturen i en stekpanna är vanligtvis 160-180 °C, vilket är helt säkert även för olivolja.

Dessutom skyddar olivoljans antioxidanter och polyfenoler den från oxidation, vilket gör den mer värmebeständig än många andra vegetabiliska oljor.

Kanske är det bara finsk försiktighet, men i söder anses denna myt mest vara ett gulligt missförstånd. Så stek gärna i olivolja även här i norr!

0 kommentarer

Lämna en kommentar